Oktogon Tánc Centrum Tánciskola a belvárosban

Boogie-Woogie

A Boogie-Woogie-nak két jelentése van. Egyrészt jelöl egy zenei irányzatot, másrészt alapvetően egy swing eredetű táncot, amely az '50-es években a rock & roll elterjedésével vált népszerűvé Európában. A kettőnek csak olyan értelemben van köze ma már egymáshoz, hogy a boogie-t táncolhatjuk egyaránt zongora Boogie-Woogie-ra éppúgy, mint swingre, rock & rollra, bluesra, retro-swingre is akár, ezen zenei stílusok közös alapjai miatt. Az Egyesült Államokban ezt a táncot nevezik néha a swing európai stílusának, változatának is. A legfőbb jellemzője a szabad vezetés, az improvizáció, talán ez az, ami leginkább megkülönbözteti a többi tánctól.

A 6-os számoláson alapuló általunk, Magyarországon is ismert és táncolt Boogie-Woogie lényegében nem más, mint a Jitterbug, Lindy Hop és az '50-es évekbeli más rock & roll stílusok németek által továbbfejlesztett, átalakított változata. Valójában hazánkban is ezt vették át először az akkori táncosok elsősorban német tanároktól a '90-es évek elején. Később a boogie (illetve egyes táncosok, majd követőik) a fejlődés során a Lindy Hop 8-as számoláson alapuló figuráit, elemeit is alkalmazta - ez főleg a '90-es évek végétől figyelhető meg fokozottan.

Egy igazi boogie táncos nem előre betanult koreográfiákat sajátít el (ellentétben a versenytáncosokkal), hanem a saját egyéniségével próbálja visszaadni a zene hangulatát. A zenére próbálja meg "rátenni" a figurákat, a más swing táncokból átvett elemekkel éreztet(het)i a váltást (pld. charleston, balboa lépés), az ún. szinkron-figurákat egy-egy zenei stopra vagy hosszabb effektre igazítja, alaplépés-kombináció váltogatásával fejezheti ki a zenei hangsúlyokat stb.

Manapság a nemzetközi versenyeken a párok véletlenszerűen kapott gyors zenére táncolnak (kiemelve itt is az improvizációs készséget), egészen a döntőig, ahol a már előre megadott lassú és gyors számokba belehallgathatnak de a választás lehetősége itt sem adott, mivel sorsolással döntik el ki, melyik számra táncol. Igen gyakran kell élőzenére táncolni, és ez esetekben előfordul, hogy még a meghallgatás lehetősége sincs biztosítva a pároknak. A zene gyorsasága lassú szám esetében 28-32, gyors számoknál 48-52 ütem/perc.
Boogie-Woogie

Tudnivalók


Kialakulás

1950-es évek
Európa (stílusok országonként eltérőek lehetnek)
Alkotó: Ismeretlen

Jellemzők

Swing, Rock And Roll - páros tánc
Verseny kategória: Divattánc

felnőtt tánc
gyermek tánc
páros tánc
szóló tánc
kiegészítő stílus

Boogie-Woogie oktatás az Oktogon Tánc Centrumban


Ajánlott viselet

hölgyeknek
Kényelmes blúz vagy póló (váltópóló vagy váltóblúz mindenképp ajánlott)
felső ruházat
Kényelmes nadrág vagy szoknya, esetleg ruha vagy edzőruha (lehetőleg ne legyen szűk, ami korlátozza a mozgást)
alsó ruházat
Kényelmes, lapos, puha talpú cipő, semmi esetre sem magas sarkú
cipő

felső ruházat
Kényelmes ing vagy póló (izzadósabbaknak törölköző és váltópóló javasolt)
alsó ruházat
Kényelmes nadrág (lehetőleg ne legyen szűk, ami korlátozza a mozgást) vagy edzőruha
cipő
Kényelmes cipő, lapos talpú cipő
uraknak

Szintek

  1. Teljesen kezdő
  2. Középhaladó
  3. Haladó
  4. Klub
  5. Klub II
Új kezdő kurzus 8 hetente indul.

A szintek 8 hetente automatikusan egy szinttel feljebb lépnek (kezdőtől – haladóig). Klubszinten nincs automatikus feljebblépés.


Aktuális Boogie-Woogie intenzív kurzusok az Oktogon Tánc Centrumban


Jelenleg ebben a stílusban nincs aktív intenzív kurzusunk.
Az elérhető intenzív kurzusok listáját itt találod»


Boogie-Woogie képekBoogie-Woogie video galériaAjánlott Boogie-Woogie dal