Oktogon Tánc Centrum Tánciskola a belvárosban

Argentin tangó

Vajon mi jut eszünkbe, ha meghalljuk ezt a szót: tangó?

Egyvalami biztosan: a szenvedély, amely magával ragadja mind a táncost, mind a nézőt, ha egy tangózó párt lát.
A tangó eredetileg improvizatív tánc, teljes mértékben a fiútól függ a lány minden mozdulata.
A zene vezeti a fiút, a fiú vezeti a lányt.
"Három perc szerelem" mondják a tangóról, mivel 3 percesek általában a zenék, és nem szükséges összeszokott pároknak együtt táncolni ahhoz, hogy csodálatos harmonikus mozdulatok szülessenek.
Mindez egy meghatározott kódrendszeren keresztül történik, feladatunk az órákon ennek a kódrendszernek a megismertetése.
Mivel világszerte azonos jelek alapján történik az irányítás, mindenki mindenkivel tud tangózni korra és nemzetiségre való tekintet nélkül.

De vajon honnan ered ez a tánc, és mi az a vonzerő, ami az egész világot magával ragadja olyannyira, hogy manapság többen táncolnak tangót világszerte, mint az őshazájában, Argentínában?

Az igazi tangó története az 1860-as évek körül kezdődik, amikor a polgárháború miatt a kreol gaucho-kat (félig spanyol, félig indián származású marhapásztorokat) begyűjtötték a hadseregbe, a háború befejeztével azonban nem volt hová hazatérniük, családjuk, házuk, sokszor az egész falu elpusztult.
A városok körül telepedtek le, innen származik a nevük: "orijero" ("orija" spanyolul valaminek a szélét jelenti).
A felszabadult rabszolgák összejöveteleit, a "tango"-kat figyelték, ahol a feketék különböző tartásokban (pl. fej összeérintéssel) dob ritmusára mozogtak. Mivel a kreolok jó testi adottságokkal rendelkeztek, átvették ezeket a táncmozdulatokat, majd kialakítottak maguknak egy sajátos stílust, mely vidám, cseppet sem elegáns, inkább játékosnak mondható, és az egész test mozgását megkívánja.
Az 1880-as évekre alakult ki ily módon a tango orijero stílus. A feketéket kifigurázták és azt mondták, hogy amit ők táncolnak, az "kanjengue", a tangót sajátjuknak vallották.

Sokáig erkölcstelen táncnak tartották a tangót s nem véletlenül, hiszen fejlődésének következő lépése a nyilvánosházakba vezet. A férfiak a várakozás idejét arra szánták, hogy különböző tánclépéseket gyakoroljanak, újakat találjanak ki, először csak saját szórakoztatásukra, később azonban bevonták a hölgyeket is, így telt meg a tangó nyíltan szexuális tartalommal.
Erotikus mozdulatokat, pózokat találtak ki, ami miatt az egyház betiltotta a táncot, ezért a bordélyokon kívül csak az utcán, kikötőkben vagy eldugott helyeken táncolhatták.
A szabad téren sok hely volt a nagy, látványos mozdulatokra, ezekből merítenek manapság is a show tangó táncosok színpadi koreográfiájukhoz.

Bármilyen tiltott tánc is volt a tangó, mégis izgatta az arisztokrácia kedélyeit is, szerették volna valamilyen szinten ők is elsajátítani, így került a tangó a szalonokban, ahol a legjobb "orijero" táncosokat alkalmazták tánctanárként. Ezek az emberek nappal az elegáns báltermekben oktattak, olyan stílusban, hogy azt az elit kívánta, kihagyva az erotikus elemeket, a szoros testérintést (csak a kéz érintkezhetett), valamint nyújtott lábbal, folyamatos talajkontaktusban lépegetve táncoltak. Ez a tangó a mai versenytáncos változat, amit európai vagy angol stílusú tangónak nevezünk.

Ezek az oktatók azonban nem vetkőztek ki saját bőrükből, amikor visszatértek éjszakánként megszokott környezetükbe, az eredeti módon táncoltak ismét a maguk szórakozására.
(Sokan közülük emiatt a kettős életvitel miatt két nevet használtak.)

A talaj közeli táncstílus, amikor a láb szinte simogatja a parkettát, az 1890-es években született és elindult világhódító útjára. Első helyszín Párizs volt, ahol felvirágzott a tangó élet, a leghíresebb mulatók tangó lázban égtek az 1910-es évektől kezdve, a stílust "tango salon"-nak nevezték.


Hitvallás az Argentin tangóról:
" Szokták mondani: "a tangó több, mint egy tánc…maga az élet". Hát van benne valami.
Hallgatni a másikra, figyelni, vigyázni rá. Azért mozogni, mert a másik mozog, azért várni, mert a másik vár. Együtt lüktetni, lélegezni a másikkal. Ha ezt megtanulod, ez a tangó.
Az Argentin tangó egy autentikus, improvizatív tánc. Ennek lényege a vezetés-követés, s ebben rejlik a szabadsága is. Egyszerűen kell táncolni úgy, hogy mindenki mindenkivel tudjon tangózni. Ez nagyon nehéz...
A tangó egy ölelés, melyben a férfi felsőteste a motor. Ezzel vezeti a lányt, aki fogadja a jelet a mellkasával, majd mozdítja a lábát a férfi által javasolt irányba és együtt sétálnak a közös tengely és sajátjuk elvesztése nélkül. Ez a séta az alap, amit különböző figurákkal megszakítunk, ami lehet erotikus, vicces, finom, szenvedélyes és erőszakos. A férfinek tehát nem az a fontos, hogy mi a lépése, hanem az, hogyan éri el, hogy a lány oda lépjen, ahova ő akarja és azt csinálja, amit ő akar. Persze a lány ebbe folyamatosan beleszólhat, mint egy párbeszédben. Ez a tánc a testek párbeszéde…nagyon izgalmas!" (Glotz Mária)

(Részletes tangó történelem: www.milonga.hu/tango_tortenelem.html)
Argentin tangó Argentin tangó - Kulik Johanna & Kormos Péter

Tudnivalók


Kialakulás

1850-es évek
Argentína (Buenos Aires), Uruguay (Montevideo)
Alkotó: Bevándorlók

Jellemzők

Báli tánc – Páros tánc
Verseny kategória: Divattánc

felnőtt tánc
gyermek tánc
páros tánc
szóló tánc
kiegészítő stílus

Argentin tangó oktatás az Oktogon Tánc Centrumban


Ajánlott viselet

hölgyeknek
Kényelmes blúz vagy póló
felső ruházat
Kényelmes, bő vagy sliccelt szoknya ill. nadrág, esetleg ruha
alsó ruházat
Kényelmes zárt vagy nyitott, jó nedvszívó, puha, alkalmi cipő (lehetőleg bőrtalpú és ajánlott, hogy legyen kicsit magasabb, de kényelmes sarka), semmiképp ne sportcipő legyen. Ne legyen a cipő hegyes orrú, mert nem érzi a partner lábát.
cipő

felső ruházat
Kényelmes ing vagy póló
alsó ruházat
Kényelmes nadrág
cipő
Kényelmes, puha, jó nedvszívó, alkalmi cipő (lehetőleg bőrtalpú), semmiképp ne sportcipő legyen. Ne legyen a cipő hegyes orrú, mert nem érzi a partner lábát.
uraknak

Szintek

  1. Teljesen kezdő
  2. Kezdő
  3. Kezdő - középhaladó
  4. Középhaladó
  5. Középhaladó - haladó vagy Haladó
  6. Haladó
Új kezdő kurzus 4 - 6 havonta indul.
Haladóbb szintek szintén 4 - 6 havonta indulnak.
A szintek nem lépnek 8 alkalmanként automatikusan feljebb. A feljebb lépés az egyéni teljesítménytől függ.


Aktuális Argentin tangó intenzív kurzusok az Oktogon Tánc Centrumban


Jelenleg ebben a stílusban nincs aktív intenzív kurzusunk.
Az elérhető intenzív kurzusok listáját itt találod»


Argentin tangó képek
Ajánlott Argentin tangó dal